La proposta ha experimentat de forma col·lectiva i de manera crítica les possibilitats de la intel·ligència artificial en la generació de continguts i de relats propis. Gaudeix-la!

En el marc del primer cicle d’arts digitals, la ciutat de Vic ha impulsat l’exposició d’autoria col·lectiva i de mirada crítica ‘Intel·ligència artificial: això no és art’, que s’ha pogut visitar des del passat divendres 6 d’octubre i fins al passat divendres 27 d’octubre a l’ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies., que es troba al carrer de Sant Francesc número 1 de la localitat de Vic. Creada per Joan Soler-Adillon i Christian Penedès, la mostra ha buscat afavorir la creació d’un espai de debat. L’exposició ha estat una proposta experimental que ha volgut portar al límit la creació mitjançant les noves eines d’intel·ligència artificial generativa. La mostra, que partia d’un fil conductor que interrogava sobre el punt de trobada entre el món material i el món digital, ha presentat imatges i textos generats exclusivament amb intel·ligència artificial. Així mateix, l’exposició ha convidat el públic a interactuar amb els continguts i a debatre sobre els actuals límits ètics. 

«La intel·ligència artificial està a l’ordre del dia. Per aquest motiu, vam decidir impulsar un taller. Com a resultat de l’activitat, va sorgir aquesta exposició. Al final, aquesta mostra vol diverses coses. Una d’elles és interrogar sobre l’impacte que té la intel·ligència artificial en la creació i especialment en la creació artística», explica Joan Soler-Adillon, artista i professor de la Universitat Oberta de Catalunya. «La mostra s’emmarca dins d’un projecte d’especialització i de competitivitat territorial que es diu Osona Lab City i dona resposta a un dels reptes que s’havien marcat en el projecte, el d’obrir espais de reflexió crítica al voltant dels impactes de la digitalització i dels reptes de les transformacions digitals, mitjançant l’experimentació i les metodologies del laboratori ciutadà», comenta Christian Penedès, tècnic d’innovació social digital de l’Ajuntament de Vic. «He après coses que sospitava com que aquestes eines tenen molts biaixos i moltes limitacions i he aconseguit que el xat GPT admetés que es basa en dades», puntualitza Ileana Belfiore, persona participant en el taller i en l'exposició.