Organitzada per la Xarxa Punt TIC i la Xarxa Òmnia, la jornada conjunta va comptar amb setze experiències de bones pràctiques i una reeixida xerrada de la matemàtica Carme Torras.

El passat dijous 24 d’octubre, la Xarxa Punt TIC i la Xarxa Òmnia van organitzar una jornada conjunta al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Sota el títol ‘Jornada de la Internet Social: 25 anys d’inclusió digital a la Xarxa Òmnia’, l’esdeveniment va reunir més d’un centenar i mig de persones de manera presencial i diverses desenes de manera telemàtica i va buscar donar a conèixer iniciatives i projectes, afavorir la generació de sinergies i de vincles i promoure l’intercanvi de coneixements i d'experiències. L’acte va començar a les 9.30 hores amb l’acreditació de les persones participants. Així mateix, les dues direccions generals van aprofitar la rebuda de les persones participants per a distribuir diversos obsequis com el joc ‘Més Digitals’ del programa del Pla de Xoc contra la Bretxa Digital de la Generalitat de Catalunya.

Tot seguit, a les 10 hores, es va fer la benvinguda institucional a càrrec de la directora general d’Economia i Societat Digitals, Sandra Ruiz Peralta. «Reduir la bretxa digital no és un objectiu, és una obligació. Necessitem una societat digital inclusiva, democràtica i equitativa», va afirmar Ruiz. També, el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas Artola, va donar la benvinguda a les persones participants. «Des del punt de vista social, la Xarxa Òmnia segueix perquè és rellevant, tant per la problemàtica social que vol atendre com per la solució que aporta», va afirmar Viñas. A continuació, es va projectar un bonic vídeo-homenatge sobre els 25 anys de la Xarxa Òmnia i la gran feina feta per a promoure la inclusió digital arreu del territori.

Xerrada ‘L’ètica de la intel·ligència artificial i la robòtica social’

La jornada conjunta de la Xarxa Punt TIC i de la Xarxa Òmnia va seguir amb la xerrada ‘L’ètica de la intel·ligència artificial i la robòtica social’ a càrrec de la matemàtica i experta en intel·ligència artificial i robòtica Carme Torras. Torras va reflexionar sobre la importància de l’estudi de les implicacions positives i de les implicacions negatives de la intel·ligència artificial i de la robòtica tant per a les persones com per a la societat i va compartir diversos exemples de com aquestes dues tecnologies poden millorar els serveis públics. Torras també va destacar la importància de la regulació i de garantir directrius i normatives que apostin per la privadesa de les dades, la transparència, la diversitat, la no discriminació, el benestar ambiental i la responsabilitat social. Un cop finalitzada la reeixida xerrada i abans d’una revifadora pausa-cafè, es va fer una bonica fotografia de família al pati central del Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Seguidament, les persones participants van poder gaudir d’un esmorzar conjunt, on es van teixir nous vincles i noves aliances.

Bones pràctiques de la Xarxa Punt TIC i de la Xarxa Òmnia

A continuació, es van dinamitzar diversos espais de bones pràctiques de la Xarxa Punt TIC i de la Xarxa Òmnia, que van comptar amb la presentació de setze experiències de bones pràctiques amb la voluntat de posar en valor i compartir propostes que s’estan desenvolupant al territori, inspirar i explorar la reproductibilitat. En el primer torn, es va parlar d’acció comunitària, bretxes digitals i fabricació digital. A l’auditori, es va impulsar la taula rodona d’Acció Comunitària amb la participació de la Mireia Monterde del Punt Òmnia Santa Coloma de Gramenet, el Xevi Felip del Punt Òmnia Girona Est, el Xavier Pérez i el Moad Ezzamouni del Punt TIC La Florida - Les Planes i el Marc Viñas de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, que van compartir reflexions sobre la transformació digital i metodologies d’acompanyament dels col·lectius més vulnerables. A la sala nau, es va dinamitzar l’espai d’intercanvi d’idees, projectes i experiències al voltant de les Bretxes Digitals amb la Sofia Möller del Punt TIC de la Biblioteca Roca Umbert i la Mabel Martín i l’Alberto Molinero del Punt Òmnia Fundació Barberà Promoció, que van explicar les seves experiències de democratització de les noves tecnologies, de preparació dels cursos formatius i de suport en la realització de tràmits. A la sala de conferències, es va dinamitzar l’espai d’intercanvi d’idees, projectes i experiències al voltant de la Fabricació Digital amb el Juan Manuel Montero i l’Alejandro Aliaga del Punt TIC Centre Cívic Vista Alegre (On Lab) i el Joan Bassolas i la Maria Luisa Garcia del Punt Òmnia Fundació Ciutat de Viladecans, que van explicar les seves experiències de promoció de la cultura maker, del talent digital i de les vocacions tecnològiques.

En el segon torn, es va parlar d’innovació social digital, famílies tic i perspectiva de gènere i interseccionalitat. A l’auditori, es va impulsar la taula rodona d’Innovació Social Digital amb la participació del Ricard Faura de la Direcció General d’Economia i Societat Digitals, la Sió Santaulària del Punt Òmnia Itinerant Tarragonès, el David Gateu del Punt Òmnia Valls - Vallsgenera i la Núria Sau i el Fermín Santano de l’Associació Social Andròmines, que van compartir estratègies i models de treball de la quàdruple hèlix formada per empreses, universitats i centres de coneixement, ciutadania i administració pública. A la sala nau, es va dinamitzar l’espai d’intercanvi d’idees, projectes i experiències al voltant de les Famílies TIC amb la Sílvia Hernández del Punt Òmnia Camins Fundació i el Daniel González del Punt Òmnia AV Bachs – Bufalà, que van explicar les seves experiències per acompanyar les famílies i les persones educadores, generar xarxes de suport i presentar alternatives. A la sala de conferències, es va dinamitzar l’espai d’intercanvi d’idees, projectes i experiències al voltant de la Perspectiva de Gènere i Interseccionalitat amb la Mercè Fort del Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara i la Cristina Sobrino del Punt Òmnia CPS Francesc Palau, que van explicar les seves experiències per trencar amb els estereotips de gènere i treballar la capacitació digital i tecnològica de les persones cuidadores.

La darrera part de la jornada conjunta de la Xarxa Punt TIC i de la Xarxa Òmnia va ser protagonitzada pels riures, per les rialles, pels aplaudiments i per les onades. La companyia teatral Planeta Impro va oferir un divertit relat teatralitzat sobre els 25 anys de la Xarxa Òmnia. Mitjançant les frases proposades per les persones participants com ‘Encara no me’n surto amb la Intranet’ o ‘No és el mateix fer clic al botó esquerre dues vegades que fer doble clic’ i a través de la improvisació, van representar tres possibles situacions quotidianes vinculades al dia a dia dels Punt TIC i dels Punt Òmnia. Finalment, la secretària d’Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials i Inclusió, Carolina Homar Cruz, va tancar la jornada conjunta de la Xarxa Punt TIC i de la Xarxa Òmnia. «Tenim un compromís ferm perquè la ciutadania pugui gaudir dels serveis socials i dels serveis de benestar i que pugui fer-ho superant les dificultats tecnològiques», va cloure Homar.